{ "title": "Mide Nedir", "image": "https://www.mideagrisi.gen.tr/images/mide-nedir.jpg", "date": "19.01.2024 22:17:54", "author": "Kınay", "article": [ { "article": "Mide nedir diye soranlara, sindirim sisteminin onikiparmak bağırsağı ile yemek borusu arasında kalan bölüm olduğunu söyleyebiliriz. Ön ve arka yüzü bulunan organımızın, iki yüzünde sağda küçük, solda büyük kıvrımla birbirine yapışır. Dört katlı olan yapısı bulunan, üst karın bölgesinde yer alan bir organdır. Sol tarafında dalak, sağ tarafında karaciğer, üst tarafında diyafram, altta kalın bağırsak ve pankreas yer alır.

Midenin yapısı kaç bölüme ayrılır?
Midede bulunan kas tabakasının kalınlığı 1-2 mm kadardır. Dış tarafında uzunlamasına yer alan kas telleri, iç tarafında dairesel kas telleri bulunur. Mukoza yüzeyi çanaksı ve silindirik hücrelerden oluşmuş olan epitelyum ile kaplıdır. Bunun üzerinde çanaksı çukurların yanında salgı bezleri yer alır. Bu salgı bezleri mide içerisinde değişik yapılardadır. Organın çalışma sistemi mekanik ve kimyasaldır. Burada sağma hareketleri gerçekleşir. Besinleri karıştırmasa da baskı yaratıp sıkıştırır. Bu midenin mekanik çalışması olarak gösterilebilir. Kimyasal açıdan ise üç farklı salgı çıkarır. Ürettiği mukus salgısı tek hücreli bezlerden, mide suyu borumsu olan bezlerden, kloridrik asit salgısı kenar hücrelerden üretilir. Mukus salgısı mide suyunun mide çeperine değmesini engeller. Mide suyu ve çeperi proteinden oluştuğu için, temasları zedelenmeye yol açar. Mukus salgısının bulunmadığı bölümlerde bu sebeple ülser oluşumları meydana gelir. Kloridrik asit mide enzimlerinin etkisini sağlayan PH=2 ayarında iyonik asit tepkimesi oluşturur. Midede meydana gelen sindirim neticesinde kimüs meydana gelir. Midede bulunan sinirler otonom sinir sistemine bağlıdır. Bu sayede besinler mideye gelince ya da ağızda yiyeceğin tadı oluştuğunda mide suyu salgılanır. Bu tamamen refleks sonucu oluşur. Bir gün içerisinde salgılanan mide suyu 1,5 lt, mide kapasitesi ise 0,5-1,0 litredir.

Mide hastalıkları nelerdir?

Midede bulunan şekil bozuklukları: Midenin yapısı kişinin durumuna göre değişiklik gösterir. Kısa boylularda enine genişlerken, uzun boylularda leğen kemiğine doğru J harfi şeklinde olur. Bu durum mide düşmesi olarak kabul edilse de hastalık olarak görülmez. Bazı durumlarda organın kendi etrafında ani dönüş yapması, acil olarak cerrahi müdahaleyi gerektirir. Bu durumda kişilerde ağrı, kusma ve bulantı meydana gelir. Bunun dışında röntgen ile teşhis edilebilen fakat rahatsızlık vermeyen şekil bozuklukları vardır.

Mide urları: Midenin içinde iyi ya da kötü huylu urlar gelişebilir. İyi huylu olanlar şişkinlik, hazımsızlık yapsa da fazla önemsenmezler. Kötü huylu olanların içinde mide kanserleri başı çekmektedir. Genellikle 50 yaş üzeri erkeklerde daha fazla görülür. Sebebi bilinmeyen rahatsızlık karın ağrısı, ishal, karında biriken su, sarılık, hazımsızlık gibi belirtiler verir. Bazı hallerde ete karşı duyulan tiksinti hissi belirtiler arasındadır. Mide filmi çekilerek, kamerayla mide incelenerek, alınan parçanın mikroskopta incelenmesiyle kesin teşhis konur. Teşhisten sonra fazla gecikme olmadığı düşünülürse cerrahi yöntemle ameliyat gündeme gelir.

Mide ülseri: Midenin içerisinde oluşan yaralardır. Yaralar iç yüzeyinden, dış yüzeyine doğru ilerler.

Ani mide genişlemesi: Aşırı yemek yiyen obez hastalarda mide genişleyerek, kasılma gücü azalır. Bu halde yemek sonrası kendini boşaltamaz hale gelir. Yapılan tedavide sonda yardımıyla mide boşaltılır.
" } ] }