{ "title": "Mide Ekşimesi Neden Olur", "image": "https://www.mideagrisi.gen.tr/images/mide-eskimesi-neden-olur.jpg", "date": "20.01.2024 20:21:44", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Mide Ekşimesi Neden Olur, Mide sindirim yapmak için yiyecekleri, asitleri ve enzimleri birbirine karıştırır. Midede asitlerin tahrişe sebep olmasının önüne geçen birçok koruyucu hücre bulunmaktadır. Yemek borusu ise aynı koruyucu mekanizması bulunmamaktadır. İşte bu mide asitleri ve sindirim sıvıları yemek borusuna doğru yukarıya doğru giderse yanmaya ve hasara sebep olurlar. Bu olaya mide ekşimesi adı verilir. Mide ekşimesi sebepleri, mide ekşimesine asıl olarak mide asitlerinin yemek borusuna geri dönmesi sebep olur. Ancak buna sebep olan değişik faktörler de bulunmaktadır.

Bazı yiyecek ve içecekler, yenilen bazı yiyecek ve içecekler mide asitlerinin salgısını yükselterek mide ekşimesine neden olabilir. Bazı reçetesiz olan ilaçlar da mide ekşimesine neden olabilir. Başka nedenler ise alkol, kafein, aspirin, kola şeklindeki bazı gazlı içecekler, asidik olan sıvılar (Greyfurt, portakal, ananas), asidik olan yiyecekler (Domates, greyfurt, portakal), çikolatadır.

Ayrıca bazı etkenler de mide ekşimesine sebep olabilir. Sigara ve yüksek yağ içerikli olan bir beslenme. Sigara ve yüksek yağ bulunduran tüketim mide ile yemek borusu arasında bulunan kasları etkileyerek midede gevşemeye sebep olur. Bunun neticesinde de mide asitleri yemek borusuna doğru kolay bir şekilde geri döner. Hamilelik, karın boşluğunda baskıya sebep olarak mide ile yemek borusu arasında bulunan kaslarda gevşemeye sebep olup mide asitlerinin yukarıya doğru çıkmasına sebep olur.

Obezite de aynı durumları göstererek mide ekşimesine sebep olur. Bazı hastalıklar, Skleroderma ve sarkoidoz şeklindeki hastalıklar mide ekşimesini tetikler. Mide ekşimesi nedenleri, göğüs çevresinde yanma ile boğazın arka bölümünde ekşimsi bir tat veya boğazda sıkışma hissi duyulmasıdır. Mide ekşimesi nedenleri nefes darlığı ile birleşir ise ve kollara veya boyuna yayılırsa, sersemlik ya da soğuk terleme gözükürse hastaya mutlaka doktor tedavisi şarttır.

Mide ekşimesi tedavisi, mide ekşimesi yaşam tarzı farklılıkları ve ilaçlarla tedavisi yapılabilir. Ender de olsa cerrahi prosedürler de hiddetli ve kronik mide ekşimesi için mevcuttur. Mide ekşimesine iyi gelen yollar ise Kilo verme ve ideal olan kilo. Çok olan kilo mide üstündeki baskıyı yükselterek asitlerin yemek borusuna dönmesine zemin hazırlar. Bu sebepten, eğer fazla kilolarınız bulunuyorsa, mide ekşimesini azaltmak için kilo verilmelidir. Sigarayı bırakmak. Sigara mide ile yemek borusu arasında bulunan kasların düzenli bir şeklide çalışmasının önüne geçer.

Yemek kontrolü, yukarıda da belirtilen mide ekşimesini tetikleyen yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Mide ekşimesini daha kötü bir duruma getirebilecek yemekleri değiştirmek için değişik olan alternatifler sunan bir yemek dergisi bulundurulmalıdır. Sakız çiğnemek, tükürük salgısını yükseltir. Tükürük de midede toplanmış olan asitlerin temizlenmesini sağlar. Asitlerin temizlenmesi ile mide ekşimesi düşer ya da tam anlamıyla yok olur. Maden suyu, sanılanın tersine bazik yapıda olduğu için, midede bulunan asitleri nötralize eder, yani etkisiz duruma getirir.

Meyan kökü çayı, meyan kökü mideye doğal bir şekilde iyi gelir. Fakat çok yememeye özen gösterilmelidir. Çünkü tansiyonu yükseltici etkisi bulunmaktadır. Yemeklerden önce bir bardak içilebilir. Yatarken başı yükseltmek, gece uyurken mide ekşimesi sorunu bulunuyorsa baş seviyesini daha yüksek olan yastık kullanarak yükseltilebilir. Mide asitlerini nötralize eden ilaçlar, bu cins ilaçlar antiasit şeklinde isimlendirilir ve asitleri azaltarak çabuk iyileşme sağlar ve yemek borusuna zarar vermeden gelecekte herhangi bir mide ekşimesi tehdidi de barındırmaz.

Asit üretimini azaltan ilaçlar, bu ilaçlar bloke ettikleri reseptörün ismiyle anılırlar. Reçeteli ve reçetesiz şeklide satılmaktadır. Bu ilaçların belirtileri giderme zamanı antiasitlere göre daha uzundur aynı vakitte daha uzun zamanda etkilerini gösterirler. Farklı dozlarda reçeteli ve reçetesiz bir şeklide satılırlar. Asit üretimini bloke eden ilaçlar. Proton pompası olarak da isimlendirilirler ve asit üretiminin önüne geçer. Ardından da zarar görmüş olan yemek borusunun iyileşmesine yardımcı olurlar.
" } ] }